arien.sk / Datlové košíčky

Datlové košíčky

9. 1. 2007

Po Vianociach nám zostali v roku 2006 datle, ktoré u nás nikto neje, takže som si vymyslela recept, aby som ich minula.

Plnené košíčky:

datlove kosicky

Pripravíme cca 40 košíčkov, čo je pomerne veľa, keďže sú sladké a nedajú sa jesť vo veľkých množstvách.

Na cesto potrebujeme:

  • 20 dkg hladkej múky
  • 25 dkg nehladkej múky, napríklad špaldovú alebo pohánkovú
  • 1 maslo [t.j. 250 gramov]
  • med, cca 10 dkg - asi tri veľmi veľké polievkové lyžice

Cesto nie je príliš sladké, lebo extra sladká je plnka.

Vypracujeme dôkladne cesto:
datlove kosicky

Vymastíme formičky na košíčky maslom, naplníme ich a upečieme pri 200 stupňoch cca 10, podľa toho, koľko cesta do košíčka natlačíte. Po upečení vyložíme formičky na mokrú utierku a vyklopíme.


datlove kosicky

Na naplnenie už upečených košíčkov potrebujeme:

  • akýkoľvek kompót, mne sa najviac osvedčili zavárané višne, čučoriedky a slivky
  • čokoláda na varenie a mlieko na polevu

Na plnku:

  • 1 balenie datlí
  • mleté orechy
  • detské piškóty
  • med
  • 1/3 masla
  • rum

Vykôstkujeme datle a namočíme ich na hodinu do vody, nech zmäknú. Piškóty roztlčieme na prach v mažiari, alebo rozomelieme a zmiešame s mletými orechami, cca jednou lyžicou rumu, maslom a jednou lyžicou medu. Zmäknuté datle tiež zomelieme a primiešame do zmesy. Vyrobíme sladkú hmotu na plnenie košíčkov:

datlove kosicky

Do upečených košíčkov vložíme na dno trochu kompótu, v tomto pripade čučoriedok, použijeme aj šťavu, nech sa košíčky napijú.

datlove kosicky

Natlačíme plnku:

datlove kosicky

Čokoládu na varenie roztopíme s trochou mlieka vo vodnom kúpeli a polejeme ňou košíčkky. Ozdobíme napríklad sekanými mandľami. Hotové košíčky necháme cez noc postáť, aby sa vsiakla šťava a chute spojili.

Voila:
datlove kosicky


Späť na kategóriu: kuchyňa

Pridať komentár:

V príspevkoch môžete používať BB kód.









Komentáre

K tomuto článku zatiaľ nie sú žiadne komentáre. Buďte prvý. ;]