arien.sk / Hŕstková polievka

Hŕstková polievka

21. 2. 2010

V jedálni v robote často robia hŕstkovú polievku. Vždy je výborná a najviac ma na nej tešia jačmenné krúpy. :) Doma som ešte hŕstkovú polievku nerobila, ale zdá sa, že konečne nastal ten správny čas.

Hŕstková polievka


Na polievku sme spotrebovali:

  • jednu cibuľu
  • jednu klobásu
  • dve mrkvy
  • kúsok celeru
  • dve hrste šošovice
  • dve hrste bielej fazule
  • dve hrste jačmenných krúpov
  • dva bobkové listy
  • čierne korenie v celku
  • soľ

Na halušky sme potrebovali:

  • jedno vajco
  • celozrnná múka ražná
  • voda
  • soľ

 

Do hrnca dáme nakrájanú cibuľu a klobásu a opražíme. Pridáme nakrájanú mrkvu a celer a opäť pár minút opražíme. Zalejeme vodou. Pridáme dve krste šošovice, fazule a krúpov, dva bobkové listy, zopár uličiek čierneho korenia a soľ.

Varíme, až kým všetko nie je mäkké (najdlhšie sa varí fazuľa). Nám trvalo varenie asi 2 hodiny.

Fazuľu a šošovicu možno samozrejme vopred na pár hodín namočiť, čím sa varenie skráti.

K polievke sa hodia celozrnné halušky: asi 15 dkg múky zmiešame s vajcom, štipkou soli a trochou vody (cca deci). Vymiešame cesto na halušky a necháme ho minimálne 10 minút postáť.

Halušky môžeme sádzať rovno do polievky, alebo do horúcej osolenej vody. Hotové sú hneď po vysádzaní.


Hŕstková polievka


Späť na kategóriu: kuchyňa

Pridať komentár:

V príspevkoch môžete používať BB kód.









Komentáre

K tomuto článku zatiaľ nie sú žiadne komentáre. Buďte prvý. ;]