arien.sk / Jablkové pyté
Jablkové pyté
1. 2. 2008
Suroviny na cesto:
- 40 dkg hladkej múky
- 1 maslo [250g]
- štipka soli
- polievková lyžica práškového cukru
- 6 lyžíc octu a 2-3 lyžice vody, alebo 8 lyžíc bieleho vína
Zo surovín veľmi dôkladne vypracujeme cesto, ktoré odložíme najmenej na pol hodiny do chladničky.
Suroviny na plnku:
- 8-15 očistených jabĺk
- 1 vanilkový cukor
- 2 sáčky škoricového cukru
- polievková lyžica práškového cukru alebo medu
- mleté orechy
- prípadne hrozienka
Jablká nastrúhame, alebo nasekáme v sekáči a zmiešame s cukrom, mletými orechmi a hrozienkami.
Cesto rozdelíme na dve tretiny a tretinu. Dve tretiny pouzijeme na spodnú časť pyté a tretinu na vrchnú.
Vyvaľkané cesto uložíme na spodok plechu, na neho rozložíme plnku a na vrch položíme zvyšné vyvaľkané cesto.
Cesto navrchu poprepichujeme vidličkou.
Ak chceme, aby bol koláč zvrchu lesklý a žltý, potrieme ho celým vyšľahaným vajcom. To som neurobila, ja mám rada pyté takto.
Späť na kategóriu: kuchyňa
Pridať komentár:
Komentáre
K tomuto článku zatiaľ nie sú žiadne komentáre. Buďte prvý. ;]
Čo sa u nás varí
Najnovšie recepty