arien.sk / Krehký maslový orechový rez

Krehký maslový orechový rez

30. 11. 2011

Tento orechový rez je skutočne taký, aký by mal orechový rez byť – orechový a zároveň krémový, sladký a veľmi veľmi dobrý.

Krehký maslový orechový rez

Cesto

  • jedno celé vajco
  • 5 lyžíc práškového cukru [asi 150 g]
  • 200 g polohrubej múky
  • cca 80 g masla (tretinka štvrtinky masla ;])
  • jeden vanilkový cukor
Maslo zohrejeme na izbovú teplotu. Všetky suroviny vymiešame do hladkého lepkavého cesta. Formu na pečenie vytrieme maslom. Cesto natlačíme do formy. Veľkosť formy zvolíme tak, aby bolo natlačené cesto asi centimeter vysoké. Moja tortová forma má asi 30 cm priemer.

Pečieme pri 180 stupňoch asi 20 minúť až pol hodinu. Skúšame špajlou lepivosť. 

Plnka

  • 5 polievkových kopcových lyžíc práškového cukru [asi 150 g]
  • 3 lyžice krupice
  • cca 160 g masla (zvyšok zo štvrtinky masla)
  • deci mlieka
  • jeden vanilkový cukor
  • cca 200-300 gramov orechov

Orechy zomelieme. Zomleté ich opražíme na panvici. Tento krok je dôležitý, lebo orechy budú po opražení oveľa výraznejšie voňať a chutiť.

 Všetky suroviny aj s orechmi zmiešame. Plnku natrieme na koláč a dáme ho do chladničky.

Po stuhnutí nakrájame na rezy alebo kocky. Ozdobíme polkami orechov alebo napríklad strúhanou čokoládou.

Tento koláč je výborný chladený, ale najlepší je pri izbovej teplote, keď maslo zmäkne a prepojí chuť vrchu koláča so spodkom. Vtedy nastane ten správny krehko-orechový stav.;]

Krehký maslový orechový rez


Späť na kategóriu: kuchyňa

Pridať komentár:

V príspevkoch môžete používať BB kód.









Komentáre

K tomuto článku zatiaľ nie sú žiadne komentáre. Buďte prvý. ;]