arien.sk / Opekaný losos so zemiakovo-zeleninovo-špenátovou kašou
Opekaný losos so zemiakovo-zeleninovo-špenátovou kašou
29. 1. 2012
Losos so zeleninovo-špenátovo-zemiakovou kašou je výborné ľahké jedlo. Pri troche snahy o estetickú prezentáciu (ktorú som ja nevynaložila ;]) je vhodné aj na extra-slávnostné príležitosti.
Potrebujeme
Na lososa:
- losos (polku alebo filety)
- maslo
- petržlenová vňať
- soľ
- korenie
Na kašu:
- zemiaky
- petržlen
- mrkva
- listový špenát
- maslo
- mlieko
- soľ
- ligurček
Kaša
Zemiaky ošúpeme a dáme variť so soľou a ligurčekom (alebo celerovou vňaťou). Mrkvu a petržlen očistíme a nakrájame alebo nasekáme na drobno.
Nasekanú mrkvu a petržlen opražíme na panvici na masle. Po uvarení zemiakov nalejeme do hrnca trochu mlieka (na moje 4 malé zemiaky to bolo asi pol deci) a vyžuchtáme zemiakovú kašu. Zmiešame s opraženou zeleninou na masle a špenátovými listami.
Listový špenát môže byť buď zmrazený, alebo čerstvý. V prípade čerstvého ho treba najprv trochu postrihať, aby neboli listy príliš veľké.
Treba myslieť na to, že vyše polovicu výslednej hmoty kaše má tvorť zelenina a špenát, preto tých zemiakov na začiatku dáme variť len polovicu oproti normálnej zemiakovej kaši.
Losos
Popri výrobe kaše zároveň dáme opekať lososa. Lososa nakrájame na kusy, aké chceme. Posypeme ho soľou, trochou čierneho korenia a petržlenovou vňaťou.
Na panvici rozpustíme maslo. Lososa uložíme na panvicu kožou dolu. Panvicu zakryjeme. Zakrytie panvice je dôležité, aby sa losos prepiekol po celej hrúbke. Kto chce, môže lososa na záver pokvapkať aj citrónovou šťavou.
Náš losos sa opekal len asi 8 minút, takže naplánovať si to treba tak, aby boli zemiaky urobené a kaša zmiešaná cca naraz s dopečením lososa.
Dobrú chuť. ;]
Späť na kategóriu: kuchyňa
Pridať komentár:
Komentáre
K tomuto článku zatiaľ nie sú žiadne komentáre. Buďte prvý. ;]
Čo sa u nás varí
Najnovšie recepty