arien.sk / Plnený kaleráb

Plnený kaleráb

6. 1. 2011

Kaleráb je skvelá zelenina, ktoré sa da použiť na veľa zaujímavých spôsobov. Jedným z nich je plnenie. Plnený kaleráb je skutočná pochúťka medzi plnenými jedlami. :]

Je to pomerne ľahké jedlo (samozrejme, ak si k nemu nedáte pol kila zemiakov a pol kila smotany), ale pritom dostatočne sýte. 

Plnený kaleráb


Potrebujeme

  • ľubovoľné množstvo väčších kalerábov
  • mleté mäso (akékoľvek vám chutí, už som na kaleráby použila aj morčacie)
  • ryžu
  • mleté čierne korenie
  • štipľavú mletú papriku
  • soľ
  • bobkový list
  • nové korenie
  • celú rascu
  • mäsový vývar (alebo obyčajný bujón) 
  • cibuľu 
  • olej alebo masť na opraženie cibuľky

Príprava

Pri odhadovaní množstva mäsa a ryže treba myslieť na to, že do kalerábu sa zmesi nezmestí veľa. Pol kilové balenie mletého mäsa je viac ako dvojnásobok toho, čo treba na naplnenie štyroch kalerábov (po zmiešaní s ryžou).

Ryžu udusíme alebo uvaríme a v druhom krnci si zohrejeme mäsový vývar (alebo prebubleme bujón). Kým sa ryža dusí, pripravíme kaleráby – zrežeme vrch každého kalerábu, vydlabeme dlabátkom (alebo ostrou lyžičkou) stred kalerábu. Vydlabeme ho tak, aby steny kalerábu zostali asi pol centimetra až centimeter hrubé.

Udusenú ryžu zmiešame s mletým mäsom, soľou, mletým čiernym korením a štipľavou paprikou v pomere podľa chuti (niekto má rád viac mäsa, niekto viac ryže).

Touto zmesou naplníme kaleráby, pokojne tak, aby boli kopcom.

Dusenie

Vo väčšom kastróly speníme cibuľku na oleji. Pridáme celú rascu, zopár guličiek nového korenia, bobkový list.

Do kastróla poukladáme vedľa seba naplnené kaleráby a priklopíme ich kalerábovými vrchlíkmi, ktoré sme pred dlabaním odrezali.:) Podlejeme zohriatym vývarom alebo bujónom, priklopíme pokrievkou a dusíme. Podľa veľkosti kalerábov to môže byť od 20 do 40 minút. Priebežne je nutné dolievať vývar.

Ja do nich vždy zboku šťuchám ostrým špicatým nožíkom, aby som zistila, či je už spodok kalerábu mäkký. :)

Dusený kaleráb

Po udusení ich môžeme servírovať samostatne, so zeleninovou oblohou, s chlebom, so zemiakovou kašou, s pečenými zemiakmi. Výbornou dekadentnou prílohou je kyslá smotana.

Pečené alebo dusené?

Toto jedlo je veľmi variabilné – plnené kaleráby sa dajú piecť aj dusiť, plnené v celku alebo nakrájané. Väčšinou záleží na trpezlivosti kuchára. :)

Pri nedostatku času je najjednoduchšie kaleráby nakrájať na kolieska asi centimeter hrubé, poukladať na dno zapekacej misy, na to uložiť plnku a na vrch dalšiu vrstvu kalerábových koliesok. Podliať vývarom a nechať zapiecť. Skoro bez akejkoľvek námahy vznikne vynikajúce jedlo.:)

Kaleráby plnené mäsovo-ryžovou plnkou


Späť na kategóriu: kuchyňa

Pridať komentár:

V príspevkoch môžete používať BB kód.









Komentáre

Komentár č. 2
22. marca 2011, 16:47
autor: Arienweb
Ďakujem.;] Aj dnes večer jeden nový recept pribudne.. :)

Komentár č. 1
22. marca 2011, 16:41
autor: Elena
Čau Justína, máš tu samé úplne super recepty s nádhernými fotkami. Budem sem chodiť častejšie :-)))