Tradičná plnená paprika v paradajkovej omáčke
22. 3. 2011
Plnená paprika v paradajkovej omáčke je to správne domáce jedlo. Chutí v zime aj v lete, nie je náročná na prípravu a dá sa urobiť z malého množstva surovín. V prípade upravenej prípravy je aj málo kalorická, alebo dokonca vegetariánska.
Na papriky potrebujeme
- mleté mäso
- ryža
- paprika mletá sladká
- paprika mletá štipľavá
- čierne korenie
- rasca mletá
- soľ
- vajíčka
- papriky, najlepšie sú také trochu šťipľavé
Na 0,5 kg mäsa ide 15-20 dkg ryže a 2 vajcia. Alebo od oka.;]]
Na omáčku potrebujeme
- mletá rasca
- čierne korenie
- nové korenie
- mletá škorica
- klinčeky
- paprika mletá sladká
- feferónky
- bobkový list
- soľ
- paradajkový pretlak
- cukor
- olej
- hladká múka na zápražku
Postup
Paprikám odkrojíme vrch a zahodíme semienka. Odkrojený vrch odložíme, pôjde do omáčky.
Mleté mäso, uvarenú alebo udusenú ryžu, vajcia, soľ, a všetky koreniny zmiešame vo vhodnom pomere. Zmesou naplníme papariky.
Mäso je možné v tomto kroku vypustiť a vznikne vegtariánska ryžová verzia. Tiež výborná.
V hrnci na oleji veľmi krátko opražíme škoricu, drvené klinčeky, drvené čierne a nové korenie, hojne sladkej mletej papriky a drvené feferónky. Po kratučkom opražení, aby sa uvoľnili vône korenia, zasypeme hladkou múkou, rozmiešame a opražíme na bledohnedo (urobíme zápražku).
Zalejeme vodou a pridáme paradajkový pretlak. Pretlakom nešetríme, ja dávam s vodou jedna k jednej.
Dosypeme cukrom a soľou. Cukru zvyčajne treba dať oveľa viac, ako by človek čakal.;] Všetko vždy záleží od druhu pretlaku – ak je pretlak kyslejší, bude treba oveľa viac cukru. Cukor, feferónky, škorica a soľ sú v tomto jedle obzvlášť závislé na ochutnávaní počas varenia.
Do pripravenej omáčky vkladáme naplnené papriky. Prihodíme aj nakrájané vršky paprík, čo zostali pri čistení paprík a zo dva bobkové listy.
Celé toto jedlo ide urobiť aj úplne bez paprík – namiesto naplnených paprík sa z mäsovo-ryžovej zmesi dajú formovať guľe, a tie hádzať do vriacej omáčky (do vriacej preto, aby sa nerozpadli).
Papriky sa varia opäť neurčitú dobu, ale aspoň pol hodinu. Záleží na veľkosti a type hrnca, na tom, aké tenké sú papriky a koľko je v nich plnky a podobne.;]
Podávame samotné, alebo s chlebom.
Späť na kategóriu: kuchyňa
Pridať komentár:
Komentáre
Komentár č. 2
9. marca 2012, 9:27
autor: mary
ajakjak
Komentár č. 1
15. júla 2011, 15:17
autor: anka
recept