arien.sk / Výborná studená syrová roláda

Výborná studená syrová roláda

27. 4. 2011

Syrová roláda je výborná studená jednohubka (alebo dvojhubka), ktorá sa hodí na každý slávnostný obložený tanier. Samozrejme aj na bežné raňajky alebo večeru.

syrova-rolada10 

Potrebujeme

V prvom rade potrebujeme syr, a to konkrétne 45 % Eidam údený alebo neúdený. Skúšala som to aj s inými syrmi a nikdy sa to nepodarilo.;]

Na jednu roládu povedzme 30-40 dkg syra, najlepšie v jednom kuse. Dá sa to aj vo viacerých kusoch, ale jeden kus je väčšia istota vydarenej rolády.

Okrem syru potrebujeme veci, ktorými roládu naplníme. Môžu to byť napríklad:

  • šunka
  • šalátové listy
  • špenátové listy
  • mäkké syry
  • rôzne pomazánky (plnky)

Plnky

Napríklad v tejto verzii rolády som spravila dve plnky.

Jedna vznikla rozmixovaním paradajok (len dužiny, nie tej vodnatej časti v strede) s Lučinou, čiernym korením a kyslou smotanou.

Druhá vznikla zmiešaním nakrájaného vajca na tvrdo s Lučinou, kyslou smotanou a pažítkou.

Moja mam robí vynikajúcu plnku, ktorej hlavnou ingredienciou sú vlašské orechy. No a bryndza alebo bylinkové maslo by tam boli tiež výborné.

Plnky môžu byť skrátka akékoľvek.

Postup

Syr vložíme do sáčku (najlepšie takého určeného na varenie). Sáčok zaviažeme tak, aby v ňom zostalo čo najmenej vzduchu. Dáme ho celý do hrnca plného studenej vody a privedieme do varu.

syrova-rolada01 

Medzitým si pripravíme alobal, alebo akúkoľvek hladkú nelepivú plochu, na ktorej sa dá vaľkať.

Syr necháme chvíľu bublať (napríklad minútu). Potom sáčok otvoríme (odstrihnutím) a syr z neho vymačkneme na podložku. Syr by mal byť zmäknutý skrz naskrz, ale nie tekutý.

Ak použijeme ako podklad alobal, bude sa roláda v závere jendoduchšie stáčať. Zároveň sa ale pri vaľkaní alobal posúva a krčí, takže je lepšie, ako ho nejaká druhá osoba pri vaľkaní pridŕža. Bez alobalu sa vaľká lepšie, ale roládu treba v závere presunúť na alobal a zabaliť. Takže si vyberte.;]

Ak je syr správne tekutý, pôjde valčekom normálne rozvaľkať. Ak nie je dosť mäkký, odporúčam pozbierať ho, poskladať, šupnúť do nového sáčku a ešte zohriať.

syrova-rolada04

Na rozvaľkaný syr potom umiestnime plnky, šunku, alebo šalátové alebo špenátové listy. Dá sa to aj do všelijakých zaujímavých vzoriek, ale väčšinou som rada, že som to vôbec rozvaľkala. ;]

syrova-rolada05

syrova-rolada02

syrova-rolada06 

No a na záver treba roládu zarolovať tak, aby bola čo najpevnejšie stočená dohromady – jednotlivé vrstvy sa potom pekne spoja a roláda bude pekná na pohľad.

syrova-rolada07

syrova-rolada08

syrova-rolada03

Zrolovanú roládu upevníme do alobalového obalu, aby držala pohromade a dáme ju na niekoľko hodín do chladničky. Najlepšie na celý deň.

syrova-rolada09

Krájame rovno alebo na šikmo. Výborná je najmä s chrumkavými opečenýmio chlebíkmi alebo rožkami.

syrova-rolada11


Späť na kategóriu: kuchyňa

Pridať komentár:

V príspevkoch môžete používať BB kód.









Komentáre

K tomuto článku zatiaľ nie sú žiadne komentáre. Buďte prvý. ;]