Výborná studená syrová roláda
27. 4. 2011
Syrová roláda je výborná studená jednohubka (alebo dvojhubka), ktorá sa hodí na každý slávnostný obložený tanier. Samozrejme aj na bežné raňajky alebo večeru.
Potrebujeme
V prvom rade potrebujeme syr, a to konkrétne 45 % Eidam údený alebo neúdený. Skúšala som to aj s inými syrmi a nikdy sa to nepodarilo.;]
Na jednu roládu povedzme 30-40 dkg syra, najlepšie v jednom kuse. Dá sa to aj vo viacerých kusoch, ale jeden kus je väčšia istota vydarenej rolády.
Okrem syru potrebujeme veci, ktorými roládu naplníme. Môžu to byť napríklad:
- šunka
- šalátové listy
- špenátové listy
- mäkké syry
- rôzne pomazánky (plnky)
Plnky
Napríklad v tejto verzii rolády som spravila dve plnky.
Jedna vznikla rozmixovaním paradajok (len dužiny, nie tej vodnatej časti v strede) s Lučinou, čiernym korením a kyslou smotanou.
Druhá vznikla zmiešaním nakrájaného vajca na tvrdo s Lučinou, kyslou smotanou a pažítkou.
Moja mam robí vynikajúcu plnku, ktorej hlavnou ingredienciou sú vlašské orechy. No a bryndza alebo bylinkové maslo by tam boli tiež výborné.
Plnky môžu byť skrátka akékoľvek.
Postup
Syr vložíme do sáčku (najlepšie takého určeného na varenie). Sáčok zaviažeme tak, aby v ňom zostalo čo najmenej vzduchu. Dáme ho celý do hrnca plného studenej vody a privedieme do varu.
Medzitým si pripravíme alobal, alebo akúkoľvek hladkú nelepivú plochu, na ktorej sa dá vaľkať.
Syr necháme chvíľu bublať (napríklad minútu). Potom sáčok otvoríme (odstrihnutím) a syr z neho vymačkneme na podložku. Syr by mal byť zmäknutý skrz naskrz, ale nie tekutý.
Ak použijeme ako podklad alobal, bude sa roláda v závere jendoduchšie stáčať. Zároveň sa ale pri vaľkaní alobal posúva a krčí, takže je lepšie, ako ho nejaká druhá osoba pri vaľkaní pridŕža. Bez alobalu sa vaľká lepšie, ale roládu treba v závere presunúť na alobal a zabaliť. Takže si vyberte.;]
Ak je syr správne tekutý, pôjde valčekom normálne rozvaľkať. Ak nie je dosť mäkký, odporúčam pozbierať ho, poskladať, šupnúť do nového sáčku a ešte zohriať.
Na rozvaľkaný syr potom umiestnime plnky, šunku, alebo šalátové alebo špenátové listy. Dá sa to aj do všelijakých zaujímavých vzoriek, ale väčšinou som rada, že som to vôbec rozvaľkala. ;]
No a na záver treba roládu zarolovať tak, aby bola čo najpevnejšie stočená dohromady – jednotlivé vrstvy sa potom pekne spoja a roláda bude pekná na pohľad.
Zrolovanú roládu upevníme do alobalového obalu, aby držala pohromade a dáme ju na niekoľko hodín do chladničky. Najlepšie na celý deň.
Krájame rovno alebo na šikmo. Výborná je najmä s chrumkavými opečenýmio chlebíkmi alebo rožkami.
Späť na kategóriu: kuchyňa
Pridať komentár:
Komentáre
K tomuto článku zatiaľ nie sú žiadne komentáre. Buďte prvý. ;]